• Verzorging van schaafwonden

    Verzorging van schaafwonden met Inotyol

    inotyol-zalf-90gIn de afgelopen jaren ben ik tijdens wielerwedstrijden diverse keren het slachtoffer geweest van valpartijen. Steeds ben ik er relatief gunstig vanaf gekomen. Tenminste dat is meestal de gedachte kort na zo’n valpartij. Als de adrenaline nog door het lichaam stroomt, dringt de pijn nog niet zo door. Later als je dan onder de douche stapt, zou je haast wensen dat je in plaats van schaafwonden een sleutelbeen breuk had gehad.

    Verschrikkelijk pijn doet het uitspoelen van de wonden met water, zoveel zelfs dat het schoonboenen van de schaafwond met een washandje even later nauwelijks als hinderlijk wordt ervaren. Maar wat te doen daarna? Wel verbinden of niet verbinden? Waarmee verbinden? Bij de meeste methoden resulteert het verbinden steeds in een bepaalde vorm van korst, wat heel vervelend is. De korst is stijver en stugger dan de onderliggende nieuwe huid, waardoor deze steeds, bij de minste beweging, losscheurt van de onderliggende huid. Steeds opnieuw is dit weer heel pijnlijk en wordt het herstelproces onderbroken en zelfs teruggeworpen.Een jaar of 10 geleden maakte ik kennis met speciale pleisters die men gebruikt bij de behandeling van doorligwonden (Decubitus), daarmee kan je een schaafwond volledig afdekken, waarbij geen korst ontstaat. De pleister neemt als het ware de plek van de korst in, zonder vast te groeien. De wond blijft soepel en het herstel kan onverstoord doorgaan. Een hele prettige oplossing, totdat je bij de apotheek zo’n pleister besteld, dan kom je erachter dat deze speciale pleisters verschrikkelijk duur zijn. Deze pleisters kosten namelijk tientallen euro’s per stuk, zelfs tot bijna €100. Een iets prijsvriendelijkere variant zou welkom zijn.

    In 2009 verscheen in Sportgericht (nr.1, 2009) een artikel van Leon Meijer over zgn. “Colombian cream”, waarin beschreven wordt hoe Colombiaanse skeeleraars hun schaafwonden behandelen na een valpartij. Daarmee is meteen ook de benaming van deze zalf verklaard. Skeeleren is in Colombia één van de belangrijkste sporten na voetbal, dus ervaring genoeg. Bij “Colombian cream” gaat het in werkelijkheid om Inotyol, welke helaas in Nederland niet verkrijgbaar in de drogisterij. In België is Inotyol als babyzalf gewoon, zonder recept bij de apotheek verkrijgbaar (ook online te bestellen, bijvoorbeeld farmaline.nl).Bij deze methode wordt Inotyol gecombineerd met Fixomull-stretch als afdekpleister. Dit product is lucht en damp doorlatend en vervolgens ook elastisch. Uiteindelijk ontstaat haast een soort tweede huid, waardoor er nauwelijks belemmering is om het trainingsschema te onderbreken. De zinklaag op de wond zorgt voor minder pijnprikkels. Tevens kan er probleemloos worden gedoucht, de pleister blijft mooi zitten en de vette Inotyol kan daardoor niet wegspoelen.

    inotyol-behandeling

    Bij deze methode wordt Inotyol gecombineerd met Fixomull-stretch als afdekpleister. Dit product is lucht en damp doorlatend en vervolgens ook elastisch. Uiteindelijk ontstaat haast een soort tweede huid, waardoor er nauwelijks belemmering is om het trainingsschema te onderbreken. De zinklaag op de wond zorgt voor minder pijnprikkels. Tevens kan er probleemloos worden gedoucht, de pleister blijft mooi zitten en de vette Inotyol kan daardoor niet wegspoelen.

    Na een valpartij maak je de wond(en) heel goed schoon (met bijvoorbeeld schoon (gekookt)water met een scheutje dettol of i.d.). Dan smeer je de Inotyol in een royale laag over de goed droog gedepte wond. Knip een ruime pleister van Fixomull-stretch en knip de hoeken rond af. De Fixomull mag zeker 3 tot 4cm oversteken over de wond, ofwel een plakrand hebben van 3 tot 4cm. Plak de Fixomull pleister spanningsloos eroverheen. Zie hieronder het resultaat. De meest rechter foto laat het resultaat zien precies 8 dagen later, kort nadat de Fixomull pleister verwijderd is.

    Zo nodig het verband en de wond tussendoor verversen/reiningen en de wond telkens heel goed droog deppen voordat de nieuwe dikke laag Inotyol kan worden aangebracht. Het is normaal dat er veel wondvocht vrijkomt.

    NB-1: De pleister kan gewoon 7 tot 10 dagen blijven zitten, mits er niet toch een
    ontsteking zou ontstaan door vuil dat in de wond is achtergebleven.

    NB-2: Doordat de pleister vocht doorlatend is, kan er ook wondvocht doorheen druipen.
    Mijn ervaring is dat er dan een soort korst op de pleister ontstaat, die vervolgend bij de
    volgende douchebeurt gewoon afgewassen /afgespoeld kan worden.

    Download hier meer informatie.